Ιατρικά

 • 09/10/17

  Η συνεργασία σαν βασική προϋπόθεση μείωσης των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ασθενείς με καρκίνο

  Η θρόμβωση και η εμβολή είναι συχνό φαινόμενο σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Ένας στους πέντε ασθενείς θα παρουσιάσει θρόμβωση κατά την διάρκεια της ασθένειάς τους. Στους μισούς από αυτούς, η θρόμβωση συμβαίνει στους 3 πρώτους μήνες...

  περισσότερα
 • 20/07/17

  "Καρκίνος του Προστάτη"

  Γιατί οι άνδρες πρέπει να φροντίζουν τον προστάτη τους; Ο προστάτης είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες στον οργανισμό των ανδρών και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη. Παρέχει ένα μέρος του υγρού ..

  περισσότερα
 • 20/07/17

  "ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ"

  Η ανοσοθεραπεία αποτελεί έναν επιπλέον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου. Η ανοσοθεραπεία είναι γνωστή, έστω και εμπειρικά, από πολλές δεκαετίες. Ακόμη και στο παρελθόν εκείνο, οι επιστήμονες αναγνώριζαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον του καρκίνου. Οι πρόσφατες εξελίξεις..

  περισσότερα
 • 20/07/17

  "Το αντηλιακό μας προστατεύει από το μελάνωμα"

  Ζούμε σε μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης και το τίμημα για αυτό διαφαίνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του κακοήθους μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής δερματικού καρκίνου, που οφείλεται στη UV ακτινοβολία. Κάθε χρόνο..

  περισσότερα
 • 20/07/17

  "ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ"

  Διατροφικά "μαγικά γιατροσόφια" για την πρόληψη ή και αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, διαχέονται καθημερινά με τον πιο επιτηδευμένο τρόπο. Καταλήγοντας έτσι στην παραπλάνηση των ατόμων που είναι ήδη καταπονημένοι λόγω της νόσου..

  περισσότερα
 • 10/04/17

  "Ανοσοθεραπεία Καρκίνου: Μια επανάσταση στην αρχή της. Τί χρειάζεται να γνωρίζουμε;"

  Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από τους μηχανισμούς με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα επιτηρεί τον οργανισμό, αναγνωρίζει και επιτίθεται σε κάθε ξένο κύτταρο (π.χ. μικρόβια). Τι είναι η ανοσοθεραπεία;Ανοσοθεραπεία του καρκίνου είναι..

  περισσότερα
 • 10/04/17

  "Αξιολόγηση θρέψης ενηλίκων ογκολογικών ασθενών"

  Η αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των ογκολογικών ασθενών μπορεί να τεκμηριώσει τη μεταβολή της διατροφικής κατάστασης-τον εγκατεστημένο υποσιτισμό και την εμφάνιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή. Η φτωχή πρόσληψη τροφής..

  περισσότερα
 • 10/04/17

  "Μη - Hodgkin Λεμφώματα - Η συχνότερη αιματολογική κακοήθεια"

  Τα μη-Hodgkin λεμφώματα (ΜΗΛ) είναι η συχνότερη αιματολογική κακοήθεια στους ενήλικες. Η επίπτωση της νόσου είναι περίπου 7 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού κατ' έτος και αυξάνεται εκθετικά με την αύξηση της ηλικίας. Οι άνδρες ..

  περισσότερα
 • 10/04/17

  "Καρκίνος του Παγκρέατος - Μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη νόσος"

  Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι η τέταρτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη. Δυστυχώς οι τάσεις δείχνουν ότι αν η επιστημονική κοινότητα, οι Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τότε το 2020 θα είναι ..

  περισσότερα
 • 16/11/16

  "Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας: Η νόσος που διδάσκει πολλαπλά την σημασία της πρόληψης"

  Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνεται και θεραπεύεται αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Συνεχίζει να είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως..

  περισσότερα
 • 10/11/16

  "Η Ρομποτική Χειρουργική Σήμερα"

  Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ Αμέτρητες σήμερα οι εξελίξεις στον χώρο της Ιατρικής και της Χειρουργικής. Η τελευταία εξέλιξη στη χειρουργική τεχνική περιλαμβάνει τη χρήση ρομποτικού συστήματος και ονομάζεται Ρομποτική Χειρουργική. Η ρομποτική..

  περισσότερα
 • 01/09/16

  "Γνώρισε το μαστό σου, αγάπησε τον εαυτό σου"

  "Γνώρισε το μαστό σου, αγάπησε τον εαυτό σου" Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό κόσμο. Μία στις 12 Ελληνίδες θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή της. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις γυναίκες που γεννιούνται σήμερα..

  περισσότερα
 • 07/07/16

  Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

  Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις γυναίκες που γεννιούνται σήμερα μία στις 10, κάποια στιγμή στη ζωή της, θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Στις αναπτυγμένες χώρες αυτή η νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου..

  περισσότερα
 • 07/07/16

  Λίγα λόγια για τις κλινικές μελέτες

  Ο όρος Κλινική Έρευνα αναφέρεται γενικά στην έρευνα η οποία πραγματοποιείται σε ανθρώπους και είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη ώστε να αποκτήσουμε περισσότερη γνώση για την ανθρώπινη φυσιολογική λειτουργία και/ή τις αιτίες των ανθρωπίνων ασθενειών καθώς και τις θεραπείες τους. Η Κλινική Έρευνα αποτελεί το μοναδικό εγκεκριμένο τρόπο..

  περισσότερα
 • 07/07/16

  Καινοτόμες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού

  Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε μια έκρηξη θεραπευτικών παρεμβάσεων εναντίον του καρκίνου του μαστού, που σώζουν ζωές και έχουν φέρει ελπίδα και ενθουσιασμό. Σήμερα δεν συζητάμε πια για μια ή δυο θεραπευτικές επιλογές..

  περισσότερα
 • 07/07/16

  Πότε πρέπει να αφαιρείται ο θυρεοειδής

  Σημαντικές και περίπλοκες είναι οι λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα, η παραμικρή δυσλειτουργία του οποίου μπορεί να επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στον οργανισμό. Αυτό το μικρό, σε σχήμα πεταλούδας όργανο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ, αποτελεί..

  περισσότερα
 • 30/06/14

  ASCO 2014 - Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα & των ωοθηκών

  ASCO 2014-Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα και των ωοθηκών Η Αμερικάνικη Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) διοργάνωσε το ετήσιο Συνέδριό της στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών...

  περισσότερα
 • 30/04/14

  ΝΕΕΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

  Γυναίκες με γνωστό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών που έχουν θετική την μετάλλαξη στο BRCA1 ή BRCA2 έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές ανέλυσαν το γονιδιακό προφίλ του όγκου σε ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών και συγχρόνως διερεύνησαν και το DNA τους από άλλα τμήματα του σώματος τους χωρίς όγκους.

  περισσότερα
 • 29/01/14

  Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για όσους υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία, όπου παρατηρούνται αυξημένες πρωτεϊνικές και ενεργειακές (θερμιδικές) ανάγκες. Οι βασικοί στόχοι μίας σωστής διατροφής είναι η διατήρηση του βάρους και η επιλογή και κατανάλωση υγιεινών τροφών που παρέχουν στο σώμα την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει. Μαρία Σκουρολιάκου Επίκουρη Καθηγήτρια Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Κλινική Φαρμακοποιός Επιστημονική Σύμβουλο Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης και Διαιτολογίας, μαιευτήριο ΙΑΣΩ

  περισσότερα
 • 16/10/13

  ΧΡΟΝΙΑ ΜΥΕΛΟΓΕΝΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ

  Η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ) είναι μια αιματολογική κακοήθεια, στην οποία διαταράσσεται η διαφοροποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυξημένος αριθμός ανώριμων λευκοκυττάρων στο περιφερικό αίμα . Είναι μία από τις τέσσερις συνηθέστερες μορφές λευχαιμίας, αντιπροσωπεύοντας, παγκοσμίως, το 10-15% του συνόλου των περιστατικών λευχαιμίας στους ενήλικες. Κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται ένα με δύο περιστατικά ανά 100.000 άτομα.

  περισσότερα
 • 30/07/13

  ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΚΥΗΣΗ

  Ως καρκίνος μαστού σχετιζόμενος με κύηση (ΚΜΣΚ) ορίζεται ο καρκίνος του μαστού που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης , του θηλασμού μέχρι και ένα έτος μετά. Η συχνότητα του ΚΜΣΚ είναι 1/3000 κυήσεις στην ηλικία 32-38 και προβλέπεται η αύξηση του, καθώς η καθυστέρηση τεκνοποίησης θα έχει ως αποτέλεσμα να συμπίπτει συχνότερα η ηλικία κύησης με την ηλικία που αυξάνεται η συχνότητα της νόσου.

  περισσότερα
 • 26/04/13

  Καρκίνος Παχέος Εντέρου

  Γεώργιος Χ. Σακοράφας Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Α.Ο.Ν.Α. ?ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ? Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου. Πράγματι, αντιπροσωπεύει τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα την 3η κατά σειρά συχνότητας μορφή καρκίνου, μετά τον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα (στον άνδρα) και τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα (στη γυναίκα).

  περισσότερα
Στήριξε το Κ.Ε.Φ.Ι. Τηλεφωνική υποστήριξη Διαβάστε την εφημερίδα μας